ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΠΙΘΕΤΑ

Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΟΣ ΘΕΣΜΟΣ


ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΟΣ ΘΕΣΜΟΣ
Σκοπός του Επιμελητηρίου είναι η προστασία και ανάπτυξη του εμπορίου, της βιομηχανίας, της βιοτεχνίας, και των επαγγελμάτων στην περιφέρεια του, μέσα στα πλαίσια των συμφερόντων της ελληνικής οικονομίας, ως και η εν γένει οικονομική πρόοδος αυτής.
Πώς λειτουργεί όμως μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο φορέας που εκπροσωπεί τις επιχειρήσεις και μάλιστα τις Μικρομεσαίες, καθώς οι μεγάλες, κυρίως εκπροσωπούνται από δικούς τους φορείς, αλλά και η πρόσβαση τους στα κέντρα λήψης των αποφάσεων είναι άμεση (π.χ. ΣΕΒ, ΣΕΠ κλπ), ενώ και οι δυνατότητες αξιοποίησης των ευκαιριών είναι τεράστιες, με την άμεση πρόσβαση σε κεφάλαια πολλές φορές φθηνότερα από ότι οι ΜΜΕ. Το επίπεδο οργάνωσης δε των μεγάλων επιχειρήσεων, καθώς και η πλήρης στελέχωσης τους με ικανά στελέχη και η δυνατότητα αξιοποίησης της νέας τεχνολογίας τις καθιστούν ανεξάρτητες και μη έχουσες ανάγκη τις ποιο πολλές φορές τις υπηρεσίες του Επιμελητηρίου.
Ο κύριος όγκος λοιπόν των μεσαίων, μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων έχει ανάγκη στήριξης και εκπροσώπησης,
Με κάθε ειλικρίνεια θα πρέπει να ομολογήσουμε ότι παρ όλες τις προσπάθειες και τις επιτυχημένες παρεμβάσεις το Επιμελητήριο σε επίπεδο παροχής υπηρεσιών παραμένει χαμηλό.
Είναι ανάγκη σήμερα για ένα σύγχρονο δυναμικό και αποτελεσματικό Επιμελητήριο.
Ένα επιμελητήριο που θα καλύψει την ανάγκη φυγής των επιχειρήσεων προς τα εμπρός, ένα όργανο έκφρασης και εργαλείο του κάθε επιχειρηματία, έμπορου, επενδυτή.
Θα πρέπει να υπάρξει μια ομάδα καθοδήγησης με όραμα και δυναμισμό, στρατηγική και προτάσεις ,μια νέα ομάδα χωρίς συμβιβασμούς , με διάθεση για δουλειά και με πνεύμα εξωστρέφειας.
Να δημιουργήσουμε ένα Επιμελητήριο που θα παίξει τον ρόλο του καταλύτη, του συντονιστή και καθοδηγητή, του περιφερειακού εκπροσώπου των τοπικών επιχειρήσεων
Θα πρέπει κάποια στιγμή το επιχειρείν και οι επιχειρήσεις να τεθούν στο κέντρο της προσοχής όλων των φορέων, με ισχυρή πίεση και δυνατή φωνή .
Είναι ανάγκη σήμερα να πάψουμε πια να είμαστε ένας θεσμός που κάνει απλά προτάσεις , Τέρμα πια οι διαπιστώσεις, απαιτούνται λύσεις στα προβλήματα και ανταπόκριση στις απαιτήσεις των καιρών, να σηκώσουμε το γάντι της πρόκληση και να τολμήσουμε τη φυγή στο μέλλον.
Να αναλύσουμε και να προσδιορίσουμε την αναπτυξιακή προοπτική του νομού μας, αλλά να βάλουμε στόχους οι οποίοι έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά για την περιοχή μας, τουρισμός , εμπόριο, ενέργεια, ανανεώσιμες πηγές, νέες τεχνολογίες, καινοτομία
Είναι μεγάλη η αναγκαιότητα ανάλυσης και προσδιορισμού της νέας αναπτυξιακής προοπτικής της περιοχής και πρέπει να προέλθει από την συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, Πανεπιστήμιο, Περιφέρεια, Επιμελητήριο, Τοπική Αυτοδιοίκηση Α βαθμού κλπ.

Το όραμα μας είναι να αναδείξουμε ένα δυναμικό, αποτελεσματικό και καινοτόμο Επιμελητήρια και να το μετατρέψουμε σε καταλύτη εξελίξεων στο νομό, όπου θα συντονίζει, θα διεκδικεί, θα είναι δίπλα στις επιχειρήσεις παρέχοντας τους ουσιαστική στήριξη, αλλά θα συμβουλεύει με τεκμηριωμένες και θετικές προτάσεις την Πολιτεία για το καλό και την ανάπτυξη της οικονομίας της περιοχής.
Μια άλλη σημαντική δράση μας θα πρέπει να είναι η κατάρτιση ενός χάρτη επιχειρηματικών δράσεων της περιοχής με στόχο την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της περιοχής και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, για την προσέλκυση επενδύσεων.
Το επιμελητήριο θα έχει σημαντική προσφορά με στήριξη και παροχή συμβουλών στις διάφορες φάσεις και στάδια κάθε επένδυσης(άδειες, νόμοι, προϋποθέσεις, χώροι δραστηριοποίησης κτλ).
Όλες αυτές οι πληροφορίες θα καταγραφούν ηλεκτρονικά σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε εύκολα και από οποιαδήποτε απόσταση να μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να έχει πρόσβαση και απαντήσεις στα ερωτήματα που τον απασχολούν.
Όλο αυτό το σύστημα θα παρακολουθείται και θα ενημερώνεται από υπάλληλο του επιμελητηρίου που θα είναι επιφορτισμένος για αυτή την διαδικασία.
Διότι επιβάλλεται πια να αξιοποιήσουμε με κάθε τρόπο τις σύγχρονες τεχνολογίες.
Με αυτές τις σκέψεις πρότεινα την δημιουργία του ΓΡΑΦΕΊΟΥ ΣΤΉΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΉΣΕΏΝ
Η Δημιουργία του θεωρώ θα βοηθήσει στην εξωστρέφεια των επιχειρήσεων και στην ανάπτυξη συνεργασιών προς όφελος των επιχειρηματιών Τα πρώτα μηνύματα είναι πάρα πολύ θετικά και με κάνουν ιδιαίτερα χαρούμενο. Θα εργαστώ με ζήλο προς αυτή την κατεύθυνση και πιστεύω τα αποτελέσματα θα δικαιώσουν την προσπάθεια μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: